niedziela, 24 października 2021

Ruloniki z farszem pieczarkowym.

 


Ruloniki z nadzieniem pieczarkowym zrobione z gotowego ciasta francuskiego i farszu z pieczarek i cebuli. Ruloniki są bardzo smaczne, szybkie i proste w wykonaniu.


Składniki:

ciasto francuskie 3 opakowania

farsz z pieczarek i cebuli

czarnuszka do posypania

jajko do posmarowania


Farsz:

pieczarki 1 kg

cebula 3 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

natka pietruszki


Wykonanie:

Umyte, pokrojone w kostkę pieczarki smażymy na patelni z trzema łyżkami oleju. Gdy pieczarki będą miękkie dodajemy pokrojone w kostkę cebule i ponownie dusimy pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i smażymy bez przykrycia do odparowania wody. Gotowy farsz studzimy. Do ostudzonego farszu dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki. Wszystkie składniki mieszamy. Rozcinamy wzdłuż ciasto francuskie, pasy ciasta rozcinamy na 4 równe części. Na każdy kawałek układamy łyżkę farszu i zawijamy w ruloniki. Uformowane ruloniki układamy na wyłożonej papierem  do pieczenia formie. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 25 minut, do ładnego zarumienienia się ruloników.















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz