sobota, 9 października 2021

Tort o smaku tiramisu

 


Tort zbudowany z plastrów biszkopta, przełożonych kremem z serka mascarpone i bitej śmietany z warstwą powideł z czarnych jagód. Tort jest mocno nasączony, udekorowany kolorowymi kwiatkami i motylami do tortów.


Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):

Biszkopt:

jajka kurze 10 szt.

Cukier 20 dag

Mąka tortowa 30 dag


Krem:

serek mascarpone 500 g

śmietana 30 % 400 ml

kakao 3 łyżki

cukier puder 2 łyżki

aromat waniliowy 1 łyżeczka


Dodatki:

kwiatki i listki do dekoracji tortów

motylki do dekoracji tortów

koraliki do dekoracji tortów

płatki migdałowe

powidła z czarnych jagód 300 ml


Kawa do nasączania biszkoptów:

kawa naturalna rozpuszczająca (6 łyżeczek) 500 ml

amaretto 25 ml


Wykonanie biszkoptu: 

Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub łyżką. Wymieszaną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Ciasto równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.


Wykonanie kremu:

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i aromatem waniliowym na sztywno. Dodajemy ser mascarpone oraz kakao i ponownie miksujemy na bardzo małych obrotach.

Wykonanie tortu:

Układamy spodni plaster biszkoptu na płaskiej podkładce, nasączamy go kawą, rozsmarowujemy powidła z czarnych jagód. Na warstwę z powidłami nakładamy warstwę kremu. Na wysmarowany plaster kremem nakładamy kolejny plaster biszkoptu i nasączamy, oraz nakładamy warstwę kremu, krem równamy i nakładamy ostatni plaster biszkoptu z którym robimy tak samo jak przy poprzednich. Górę i boki tortu okładamy kremem. Tort dekorujemy kwiatkami, zielonymi listkami, motylkami i koralikami do dekoracji tortów, według uznania. Zrobiony tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy konsumować.













Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz