Tort zbudowany z plastrów biszkopta, przełożonych kremem z serka mascarpone i bitej śmietany z warstwą powideł z czarnych jagód. Tort jest mocno nasączony, udekorowany kolorowymi kwiatkami i motylami do tortów.
Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):
Biszkopt:
jajka kurze 10 szt.
Cukier 20 dag
Mąka tortowa 30 dag
Krem:
serek mascarpone 500 g
śmietana 30 % 400 ml
kakao 3 łyżki
cukier puder 2 łyżki
aromat waniliowy 1 łyżeczka
Dodatki:
kwiatki i listki do dekoracji tortów
motylki do dekoracji tortów
koraliki do dekoracji tortów
płatki migdałowe
powidła z czarnych jagód 300 ml
Kawa do nasączania biszkoptów:
kawa naturalna rozpuszczająca (6 łyżeczek) 500 ml
amaretto 25 ml
Wykonanie biszkoptu:
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub łyżką. Wymieszaną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Ciasto równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.
Wykonanie kremu:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i aromatem waniliowym na sztywno. Dodajemy ser mascarpone oraz kakao i ponownie miksujemy na bardzo małych obrotach.
Wykonanie tortu:
Układamy spodni plaster biszkoptu na płaskiej podkładce, nasączamy go kawą, rozsmarowujemy powidła z czarnych jagód. Na warstwę z powidłami nakładamy warstwę kremu. Na wysmarowany plaster kremem nakładamy kolejny plaster biszkoptu i nasączamy, oraz nakładamy warstwę kremu, krem równamy i nakładamy ostatni plaster biszkoptu z którym robimy tak samo jak przy poprzednich. Górę i boki tortu okładamy kremem. Tort dekorujemy kwiatkami, zielonymi listkami, motylkami i koralikami do dekoracji tortów, według uznania. Zrobiony tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy konsumować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz