Z podanego przepisu wyszło 2 l ostrego, smacznego sosu.
Składniki:
przecier ze słodkich, czerwonych papryk 1,9 litra
habanero chocolate 100 g
habanero red savina 100 g
trinidat scorpion mustard 50 g
habanero mustard 100 g
ocet jabłkowy 100 g
sól 1 łyżeczka
miód 3 łyżki
czosnek 5 ząbków
Wykonanie:
Wymyte papryki kroimy w plasterki bez pestek. Pokrojone papryczki i przecier ze słodkich, czerwonych papryk wkładamy do garnczka emaliowego, wlewamy ocet, dodajemy miód, sól, czosnek i dusimy na wolnym ogniu do zmiękczenia papryczek. Całość rozdrabniamy blenderem i przecieramy przez gęste sito. Przecier z papryk ponownie wlewamy do garnczka i gotujemy w celu zredukowania wody, żeby sos zrobił się gęstszy. Gotowy sos doprawiamy do smaku i gorący wlewamy do słoiczków. Słoiczki z sosem pasteryzujemy 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz