niedziela, 10 października 2021

Bardzo ostry sos z papryczek.

 


Z podanego przepisu wyszło 2 l ostrego, smacznego sosu.


Składniki:

przecier ze słodkich, czerwonych papryk 1,9 litra

habanero chocolate 100 g

habanero red savina 100 g

trinidat scorpion mustard 50 g

habanero mustard 100 g

ocet jabłkowy 100 g

sól 1 łyżeczka

miód 3 łyżki

czosnek 5 ząbków


Wykonanie:

Wymyte papryki kroimy w plasterki bez pestek. Pokrojone papryczki i przecier ze słodkich, czerwonych papryk wkładamy do garnczka emaliowego, wlewamy ocet, dodajemy miód, sól, czosnek i dusimy na wolnym ogniu do zmiękczenia papryczek. Całość rozdrabniamy blenderem i przecieramy przez gęste sito. Przecier z papryk ponownie wlewamy do garnczka i gotujemy w celu zredukowania wody, żeby sos zrobił się gęstszy. Gotowy sos doprawiamy do smaku i gorący wlewamy do słoiczków. Słoiczki z sosem pasteryzujemy 20 minut.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz