Flaczki z żołądków indyczych są tak samo smaczne jak i flaczki ugotowane z innych żołądków, wieprzowych czy wołowych. Jest to danie jednogarnkowe.
Składniki:
ugotowane indycze żołądki 1,5 kg
suszona włoszczyzna 3 łyżki
domowa pasta rosołowa 2 łyżki
czosnek 4 ząbki
Przyprawy:
majeranek 2 łyżki
papryka słodka 1 łyżka
papryka ostra do smaku
liście laurowe 4-5 szt.
ziele angielskie 6-8 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do flaków 20 g
Wykonanie:
Ugotowane żołądki kroimy na cienkie paski, wkładamy do garnka, dodajemy domową pastę rosołową, suszoną włoszczyznę, pokrojony czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy godzinę od momentu zagotowania (wrzenia). Po godzinnym gotowaniu dodajemy wszystkie suche przyprawy, próbujemy smak i gotujemy jeszcze 5 minut. Ugotowane flaczki podajemy na gorąco z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz