środa, 24 listopada 2021

Krokiety z kiszoną kapustą boczkiem i pieczarkami

 


Podany przepis jest na 23-25 bardzo pysznych krokietów.


Składniki:

2 słoiki 900 ml kiszonej kapusty (swojska)

1 kg. pieczarek

60-70 dkg boczku świeżego

2 cebule

4 liście laurowe

5-6 ziaren ziela angielskiego

2 łyżki domowej kostki rosołowej

1 łyżeczka pieprzu czarnego

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

dobra garść majeranku

sól do smaku


Przepis na placki 23-25 sztuk

Składniki: 

6 jaja

3 szklanki mleka

3 szklanki ciepłej przegotowanej wody

6 łyżki oleju rzepakowego

4,5 szklanki mąki

łyżeczka soli


Wykonanie placków:

Do miski wlewamy mleko, wodę 6 łyżek oleju i wbijamy 6 jajek. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy 4,5 szklanki mąki i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 40 minut i po tym czasie smażymy placki.


Przygotowanie krokietów:

Pieczarki gotujemy (od wrzenia wody 30 min.) wraz z 4 liśćmi laurowymi, zielem angielskim, 2 łyżkami domowej kostki rosołowej. Po ugotowaniu pieczarek dodajemy kapustę kiszoną tylko odciśniętą nie płukaną, (sok z kapusty odlewamy do słoiczka, super witaminki do picia). Po zagotowaniu, gdy widzimy że zaczęło wrzeć gotujemy 1- 1/5 godziny. Boczek kroimy na duże skwary, cebule w pióra i smażymy. Ugotowaną kapustę i pieczarki odcedzamy, odciskamy i mielimy wraz z usmażonym z cebulką boczkiem przez średnie sitko 4 mm. Dodajemy sól, pieprze i majeranek i dobrze mieszamy. I mamy gotowy farsz do naszych krokietów. Rozkładamy placek i kładziemy farsz, zawijamy i smażymy na rumiany kolor z obu stron. 











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz