środa, 10 listopada 2021

Golonka wieprzowa z galaretką.

 


Golonka kanapkowa, parzona. Idealna do kanapek, bardzo smaczna. Polecam. Zrobiona według przepisu Roberta Winckiewicza.


Surowiec:

mięso z golonki 1,1 kg

osłonki barierowe (termokurczliwe)


Przyprawy na 1,1 kg mięsa:

peklosól 20 g

sos sojowy 4 łyżki

papryka ostra 2 g     

papryka słodka 2 g

pieprz czarny 3 g

czosnek 3 g

żelatyna 3 łyżki


Wykonanie:

Mięso z golonki wieprzowej, tylnej kroimy w kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki golonki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki golonki umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 125 ml zimnej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło. W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy baton z golonką i parzymy 4 godziny. Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz