Bardzo smaczne części z gęsi, smażone z cebulą, świeżym lubczykiem podane z marynowanymi prawdziwkami.
Składniki:
cały filet z gęsi, ze skórą
2 pałki z gęsi
połowa cebuli
lubczyk mrożony lub świeży
1 słoik marynowanych prawdziwków
Przyprawy:
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżki majeranku
sól 1 łyżeczka
Wykonanie:
Wszystkie przyprawy wraz z solą mieszamy. Filet z gęsi ze skórą dzielimy na dwie połowy i razem z pałkami (udkami) nacieramy przygotowanymi przyprawami. Natarte filety i pałki wkładamy do pojemnika, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dwie doby. Co dziennie przewracamy na drugą stronę. Po 48 godzinach lekko nacinamy skórę filetów i pałek i wkładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na wolnym ogniu, co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Gdy mięsa zaczynają być miękkie, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, lubczyk i smażymy do miękkości mięsa. Jeżeli mięso jest już miękkie kończymy smażenie. Wykładamy filety na półmisek i kroimy w plastry 2 cm grube, układając je na środku półmiska. Udka układamy po jednej stronie półmiska a marynowane prawdziwki po drugiej stronie półmiska. Dekorujemy według swego uznania. Możemy podać z chlebem jak i z pieczonymi w ziołach ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz