czwartek, 11 listopada 2021

Smażony filet z gęsi i pałki podane z marynowanymi prawdziwkami.

 


Bardzo smaczne części z gęsi, smażone z cebulą, świeżym lubczykiem podane z marynowanymi prawdziwkami. 


Składniki:

cały filet z gęsi, ze skórą

2 pałki z gęsi

połowa cebuli

lubczyk mrożony lub świeży

1 słoik marynowanych prawdziwków


Przyprawy:

1 łyżeczka curry 

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka soli morskiej

1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

2 łyżki majeranku

sól 1 łyżeczka


Wykonanie:

Wszystkie przyprawy wraz z solą mieszamy. Filet z gęsi ze skórą dzielimy na dwie połowy i razem z pałkami (udkami) nacieramy przygotowanymi przyprawami. Natarte filety i pałki wkładamy do pojemnika, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dwie doby. Co dziennie przewracamy na drugą stronę. Po 48 godzinach lekko nacinamy skórę filetów i pałek i wkładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na wolnym ogniu, co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Gdy mięsa zaczynają być miękkie, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, lubczyk i smażymy do miękkości mięsa. Jeżeli mięso jest już miękkie kończymy smażenie. Wykładamy filety na półmisek i kroimy w plastry 2 cm grube, układając je na środku półmiska. Udka układamy po jednej stronie półmiska a marynowane prawdziwki po drugiej stronie półmiska. Dekorujemy według swego uznania. Możemy podać z chlebem jak i z pieczonymi w ziołach ziemniakami.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz