wtorek, 9 listopada 2021

Mięciutkie pampuchy z jabłkami.

 


Mięciutkie pampuchy z jabłkami posypane cukrem pudrem. Możemy podać je do szklanki kakao lub mleka.

Składniki na 20 szt.:

mleko 500 ml

mąka 4 szklanki (szklanka 200 ml)

jajko 2 szt.

sól 2 szczypty

cukier 1 łyżka

cukier waniliowy 16 g

soda oczyszczona 1 łyżeczka

cukier puder do posypania

jabłka 2 szt. (najlepsze to szara reneta)


Wykonanie: 


Wszystkie składniki oprócz cukru pudru miksujemy na jednolite ciasto. Do ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, mieszamy z ciastem. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 30 minut żeby sobie odpoczęło. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju pampuchy na rumiany kolor. Usmażone pampuchy osączamy z tłuszczu na ściereczkach papierowych. Podajemy posypane cukrem pudrem.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz