Mięciutkie pampuchy z jabłkami posypane cukrem pudrem. Możemy podać je do szklanki kakao lub mleka.
Składniki na 20 szt.:
mleko 500 ml
mąka 4 szklanki (szklanka 200 ml)
jajko 2 szt.
sól 2 szczypty
cukier 1 łyżka
cukier waniliowy 16 g
soda oczyszczona 1 łyżeczka
cukier puder do posypania
jabłka 2 szt. (najlepsze to szara reneta)
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz cukru pudru miksujemy na jednolite ciasto. Do ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, mieszamy z ciastem. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 30 minut żeby sobie odpoczęło. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju pampuchy na rumiany kolor. Usmażone pampuchy osączamy z tłuszczu na ściereczkach papierowych. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz