Bardzo smaczna galareta z golonki wieprzowej w słoiczkach.
Składniki:
golonka tylna bez skóry 1 szt.
kości z 2 golonek
liście laurowe 3 szt.
ziele angielskie 5 ziaren
domowa pasta rosołowa lub kupna kostka rosołowa
sól
pieprz
czosnek 4 ząbki
słoiczki 350 ml 5 szt.
Wykonanie:
Z golonki pozbywamy się kości i skóry, płuczemy pod bieżącą wodą. Kości z golonki i mięso wkładamy do garnczka, zalewamy wodą do przykrycia mięsa i gotujemy. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pozostałe przyprawy oprócz czosnku, czosnek wrzucamy 10 minut przed końcem gotowania. Doprowadzamy do wrzenia wody w garnczku i na wolnym ogniu gotujemy 1 godzinę. Po 1 godzinie mięso powinno być już miękkie. Wyjmujemy łyżką cedzakową Odstawiamy do wystudzenia i ostudzone mięso kroimy w kostkę, oddzielamy także mięso od kości i kroimy je drobno. Wywar z gotowania przelewamy przez drobne sitko. Przygotowujemy 5 słoiczków 350 ml, parzymy je i wycieramy do sucha. Pokrojone mięso z golonki wkładamy na luźno do słoiczków, zalewamy gorącym wywarem i zakręcamy słoiczki. Słoiczków nie potrzeba pasteryzować, chyba że ktoś chce dłużej przechowywać, to wtedy musi przeprowadzić tyndalizację (potrójne pasteryzowanie, co 24 godziny). Ja nie pasteryzowałam galaret w słoiczkach, gdyż w lodówce śmiało mogą stać 7-14 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz