Bardzo smaczny schab, faszerowany boczkiem wędzonym i cebulą, upieczony w kapuście kiszonej z pieczarkami.
Składniki:
schab bez kości 1,2 kg
cebula 1-2 szt.
boczek wędzony 8 plastrów około 50 dag
kapusta kiszona z żurawiną około 50-70 dag
pieczarki małe 25 szt.
natka pietruszki do posypania
pomidorki koktajlowe do dekoracji
smalec wieprzowy
Przyprawy:
pieprz czarny 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
wegetta bez konserwantów 1 łyżka
czosnek 1 łyżka
Wykonanie:
Wymyty, osuszony kawałek schabu nacinamy w 8-9 miejscach, tak żeby nacięte plastry miały grubość 2 cm. Cały kawałek schabu doprawiamy wszystkimi zmieszanymi przyprawami, wcieramy także w nacięcia. Musimy specjalnym szydłem do mięsa przeciągnąć przędzę wędliniarską przez każdy nacięty plaster, tak na około kawałka schabu, żeby koniec sznurka był po tej samej stronie co początek sznurka, tak żeby można było nadziany kawałek schabu ściągnąć sznurkiem i zawiązać. Gdy mamy już przeciągnięty sznurek, wkładamy w nacięte miejsca po plastrze wędzonego boczku i z obu stron plastra boczku po pół plastrze cebuli. Całość ściągamy sznurkiem i zawiązujemy. Na dużej patelni roztapiamy smalec (1/3 kostki) i obsmażamy schab ze wszystkich stron na rumiany kolor. Obsmażony schab umieszczamy w pojemniku żaroodpornym. Na około obkładamy lekko odciśniętą kiszoną kapustą, najlepiej swojskiego kiszenia. Na ułożoną kapustę układamy malutkie pieczarki. Tłuszcz z patelni wlewamy na kawałek schabu. Całość przykrywamy aluminiową folią, błyszczącą stroną pod spód. Pieczemy 90 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie pieczenia zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy ponownie 15 minut w tej samej temperaturze. Upieczony schab dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, posypujemy natką pietruszki. Kroimy wzdłuż po całości i na połowę, tak żeby powstały 4 porcję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz