Pasztet wieprzowy z ostrymi papryczkami w słoiczkach, bardzo dobrze rozsmarowuje się na pieczywie, idealny do kanapek z dodatkiem kiszonego ogóreczka lub pomidora.
Składniki:
łopatka 40 dag
karczek 40 dag
wątróbka wieprzowa 90 dag
serce wieprzowe 50 dag
cebula 1 szt.
marchew 1 szt.
korzeń pietruszki 1 szt.
kasza manna 10 dag
pół szklanki wywaru z gotowania mięs
sos z ostrych papryczek 300 ml
ziele angielskie 4-5 szt.
liść laurowy 5 szt.
Przyprawy:
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
pieprz czarny 1 łyżeczka
sól 1 łyżka
gałka muszkatołowa cała, starta
papryka wędzona ostra mielona 1 czubata łyżka
majeranek 2 łyżki
Wykonanie:
Wszystkie mięsa oczyścić i wypłukać, z wątroby wycinamy żyły i błony, moczymy w zimnej wodzie. Serca nadcinamy, wypłukujemy skrzepy krwi. Obieramy marchew i pietruszkę. Do garnka wkładamy mięsa z sercami, marchew i cebulę. Zalewamy wodą do zakrycia mięs i gotujemy 60 minut. Podczas gotowania zdejmujemy łyżką cedzakową powstałe szumowiny. Po zdjęciu szumowin dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gotujemy do miękkości mięs i warzyw. Gdy mięsa i warzywa są miękkie, wyjmujemy łyżką cedzakową do większej miski i odstawiamy do ostygnięcia. W gorącym wywarze gotujemy 1 woreczek kaszy jaglanej. Wątróbki parzymy w oddzielnym garnczku zalewając je gorącym wywarem, po 15 minutowym sparzeniu studzimy. Wszystkie mięsa, wątróbki, warzywa i kaszę mielimy. Zmielone składniki mieszamy, dodajemy przyprawy, musimy tyle przypraw dodać aby dopasować pasztet do swojego smaku. Wszystko jeszcze raz mieszamy, próbujemy. Wlewamy wywar, i zaczynamy rozdrabniać blenderem na papkę. W razie potrzeby możemy dolać troszkę wywaru, ale to od nas zależy jaką gęstość pasztetu chcemy. Rozdrobnioną papkę próbujemy, możemy jeszcze doprawić i zamieszać. Gotowy pasztet wkładamy do wyparzonych słoiczków, wycieramy brzegi słoiczków, zakręcamy dekielki i pasteryzujemy 60 minut. Po pasteryzacji wyjmujemy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Druga pasteryzacja jest niepotrzebna, gdyż wszystkie składniki pasztetu były wcześniej gotowane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz