piątek, 19 listopada 2021

Pasztet wieprzowy z ostrymi papryczkami w słoiku.

Pasztet wieprzowy z ostrymi papryczkami w słoiczkach, bardzo dobrze rozsmarowuje się na pieczywie, idealny do kanapek z dodatkiem kiszonego ogóreczka lub pomidora. 


Składniki:

łopatka 40 dag

karczek 40 dag

wątróbka wieprzowa 90 dag

serce wieprzowe 50 dag

cebula 1 szt.

marchew 1 szt.

korzeń pietruszki 1 szt.

kasza manna 10 dag

pół szklanki wywaru z gotowania mięs

sos z ostrych papryczek 300 ml

ziele angielskie 4-5 szt.

liść laurowy 5 szt.


Przyprawy:

pieprz ziołowy 1 łyżeczka

pieprz czarny 1 łyżeczka

sól 1 łyżka

gałka muszkatołowa cała, starta

papryka wędzona ostra mielona 1 czubata łyżka

majeranek 2 łyżki


Wykonanie:

Wszystkie mięsa oczyścić i wypłukać, z wątroby wycinamy żyły i błony, moczymy w zimnej wodzie. Serca nadcinamy, wypłukujemy skrzepy krwi. Obieramy marchew i pietruszkę. Do garnka wkładamy mięsa z sercami, marchew i cebulę. Zalewamy wodą do zakrycia mięs i gotujemy 60 minut. Podczas gotowania zdejmujemy łyżką cedzakową powstałe szumowiny. Po zdjęciu szumowin dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gotujemy do miękkości mięs i warzyw. Gdy mięsa i warzywa są miękkie, wyjmujemy łyżką cedzakową do większej miski i odstawiamy do ostygnięcia. W gorącym wywarze gotujemy 1 woreczek kaszy jaglanej. Wątróbki parzymy w oddzielnym garnczku zalewając je gorącym wywarem, po 15 minutowym sparzeniu studzimy. Wszystkie mięsa, wątróbki, warzywa i kaszę mielimy. Zmielone składniki mieszamy, dodajemy przyprawy, musimy tyle przypraw dodać aby dopasować pasztet do swojego smaku. Wszystko jeszcze raz mieszamy, próbujemy. Wlewamy wywar, i zaczynamy rozdrabniać blenderem na papkę. W razie potrzeby możemy dolać troszkę wywaru, ale to od nas zależy jaką gęstość pasztetu chcemy. Rozdrobnioną papkę próbujemy, możemy jeszcze doprawić i zamieszać. Gotowy pasztet wkładamy do wyparzonych słoiczków, wycieramy brzegi słoiczków, zakręcamy dekielki i pasteryzujemy 60 minut. Po pasteryzacji wyjmujemy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Druga pasteryzacja jest niepotrzebna, gdyż wszystkie składniki pasztetu były wcześniej gotowane.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz