sobota, 6 listopada 2021

Schaby bez kości, wędzone.

 


Schaby uwędzone w garnku, polecam, wędlinka bardzo smaczna.


Surowiec:

schab bez kości bez narostów 0,7 kg.

schab z narostami 1 kg.


Skład solanki 1 litr:

liść laurowy połamane 5-6 liści

ziele angielskie 10-12 ziaren

czosnek z łuskami 5-6 zębów

peklosól 80 gram

cukier 10 gram


Wykonanie solanki, peklowanie:

W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Solanką zalewamy kawałki mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni. 


Osuszanie:

Po czasie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą wodą i osznurowujemy. Wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin. 

Wędzenie:

Po czasie osuszania wędzimy w garnku, w temperaturze 50-60 st.C. przez 2 godziny, podpiekamy kolejną godzinę, w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz