Kotlety mielone podane z ziemniakami i buraczkami.
Składniki:
wieprzowe mielone mięso z łopatki 70 dag
jajko kurze 2 szt.
bułka tarta 1/2 szklanki (szklanka 250 ml)
tłuszcz dosmażenia kotletów
ziemniaki 7 szt.
buraki ćwikłowe 3 szt.
sok z cytryny 1-2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek suszony do smaku
majeranek 1 łyżka
Wykonanie:
Doprawiamy mielone mięso przyprawami wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Z mielonego mięsa formujemy kotlety i smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor. Gotujemy buraki. Ugotowane buraki obieramy ze skórki i trzemy na wiórki. Starte buraczki smażymy na 2-3 łyżkach masła, w trakcie smażenia doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami oraz ze smażonymi buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz