piątek, 5 listopada 2021

Klasyczny mielony, ziemniaki i buraczki.

 


Kotlety mielone podane z ziemniakami i buraczkami.


Składniki:

wieprzowe mielone mięso z łopatki 70 dag

jajko kurze 2 szt.

bułka tarta 1/2 szklanki (szklanka 250 ml)

tłuszcz dosmażenia kotletów

ziemniaki 7 szt.

buraki ćwikłowe 3 szt.

sok z cytryny 1-2 łyżki

sól do smaku

pieprz do smaku

czosnek suszony do smaku

majeranek 1 łyżka


Wykonanie:

Doprawiamy mielone mięso przyprawami wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Z mielonego mięsa formujemy kotlety i smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor. Gotujemy buraki. Ugotowane buraki obieramy ze skórki i trzemy na wiórki. Starte buraczki smażymy na 2-3 łyżkach masła, w trakcie smażenia doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami oraz ze smażonymi buraczkami.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz