Idealna przystawka na różne okazje.
Składniki na 4 porcje (4 słoiczki 250 ml):
śledzie marynowane 8 filetów
marchew 8 plasterków
korzeń pietruszki 8 plasterków
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 4-5 ziaren
pieprz ziarnisty czarny 4-5 ziaren
sól do smaku
żelatyna 40 g
woda 800 ml
ocet 100 ml
cukier 2 łyżeczki
cebula ze słoiczka z marynowanych śledzi
cebula czerwona połowa małej
groszek konserwowy
kukurydza konserwowa
natka pietruszki
papryczki czereśniowe
sałata rzymska
cytryna
Wykonanie:
W 800 ml wody zagotowujemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, marchew i seler. Gotujemy do miękkości marchwi i selera. Studzimy, wyjmujemy marchew i seler. Przelewamy wywar przez sitko. Do wywaru dodajemy ocet, sól i cukier, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Do wymytych słoiczków wkładamy po 2 plasterki marchwi, po 2 kostki selera, po trochę cebuli z marynowanych śledzi i po kilka płatków świeżej natki pietruszki. Do każdego słoiczka wkładamy kawałki marynowanych śledzi. Na wierzch dodajemy jeszcze troszkę cebulki z marynowanych śledzi. Zalewamy zimną zalewą, zakręcamy dekielki i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach wykładamy na półmisek wyłożony sałatą, dekorujemy zieloną natką pietruszki i papryczkami i plasterkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz