poniedziałek, 20 grudnia 2021

Marynowane śledzie z warzywami w galarecie.

 


Idealna przystawka na różne okazje.


Składniki na 4 porcje (4 słoiczki 250 ml):

śledzie marynowane 8 filetów

marchew 8 plasterków

korzeń pietruszki 8 plasterków

liść laurowy 2 szt.

ziele angielskie 4-5 ziaren

pieprz ziarnisty czarny 4-5 ziaren

sól do smaku

żelatyna 40 g

woda 800 ml

ocet 100 ml

cukier 2 łyżeczki

cebula ze słoiczka z marynowanych śledzi

cebula czerwona połowa małej

groszek konserwowy

kukurydza konserwowa

natka pietruszki

papryczki czereśniowe

sałata rzymska

cytryna


Wykonanie:

W 800 ml wody zagotowujemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, marchew i seler. Gotujemy do miękkości marchwi i selera. Studzimy, wyjmujemy marchew i seler. Przelewamy wywar przez sitko. Do wywaru dodajemy ocet, sól i cukier, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Do wymytych słoiczków wkładamy po 2 plasterki marchwi, po 2 kostki selera, po trochę cebuli z marynowanych śledzi i po kilka płatków świeżej natki pietruszki. Do każdego słoiczka wkładamy kawałki marynowanych śledzi. Na wierzch dodajemy jeszcze troszkę cebulki z marynowanych śledzi. Zalewamy zimną zalewą, zakręcamy dekielki i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach wykładamy na półmisek wyłożony sałatą, dekorujemy zieloną natką pietruszki i papryczkami i plasterkami cytryny.










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz