Filety z morszczuka duszone w warzywach z dużą ilością przypraw i winem wytrawnym. Podajemy jako zimną przystawkę.
Składniki:
filet z morszczuka 4 szt.
marchew 1 szt.
pietruszka korzeń 1 szt
por 5 cm
seler 1 /4
Papryka czerwona 1 szt.
cebula 2 szt.
koncentrat pomidorowy 200 ml
Domowa pasta rosołowa 1 łyżka
sos sojowy ciemny 2 łyżki
białe, wytrawne wino 100 ml
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 6-8 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
papryka mielona słodka 3 łyżeczki
majeranek 2 łyżki
mąka pszenna do panierowania ryby
Wykonanie:
Ryby płuczemy, odciskamy z wody i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Obraną marchew, seler i korzeń pietruszki ścieramy przez duże oczka, por kroimy w plasterki, cebule i paprykę kroimy w kostkę. Posolone, doprawione pieprzem kawałki ryby obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor. Usmażone kawałki ryby wykładamy na talerz, a na patelnię wkładamy wszystkie warzywa, podlewamy wytrawnym, białym winem i dusimy pod przykryciem. Warzywa dusimy do ich miękkości, doprawiamy przyprawami do smaku. Całość patelni przekładamy do garnka dodajemy pastę rosołową, przecier pomidorowy, sos sojowy, sól, liście laurowe, ziele angielskie, chwilę jeszcze dusimy. Gotowy sos studzimy. W pojemniku układamy warstwę ostudzonego sosu, usmażone filety i tak układamy do wyczerpania składników. Pojemnik z rybą wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy jako przystawkę na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz