Popularne, smaczne danie ze wschodnich rejonów Polski. Polecam.
Składniki na 4 pyzy po 25 dag:
ziemniaki 8 szt. 80 dag
mięso wieprzowe mielone 20 dag
skrobia ziemniaczana
sól
pieprz
pieprz ziołowy
majeranek
czosnek 2-3 ząbki
słonina
cebula
Wykonanie:
Okrasa:
pokrojoną w kostkę słoninę smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dajemy troszkę majeranku. Smażymy aż cebula się zarumieni.
Pyzy:
Połowę ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a drugą połowę ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę. Startą pulpę lekko odciskamy przez gazę, ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej. Mięso mielone solimy, pieprzymy dodajemy czosnek przeciśnięty, startą cebulę i majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z ciasta ziemniaczanego. Uformowane pyzy stopniowo wrzucamy do wrzącej, posolonej wody, gotujemy 10-15 minut od wypłynięcia do góry. Podajemy okraszone skwarkami z cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz