Prosty w zrobieniu pyszny i zdrowy chleb razowy na zakwasie żytnim z ziarnami i ostropestem plamistym na miodzie.
Składniki zaczynu:
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
120 ml wody
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
Ciasto:
cały zaczyn
400 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
2 łyżki płatków żytnich
400 ml wody
1 łyżka miodu
1 łyżka soli
3 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki stołowe ostropestu plamistego
Do posypania chleba:
garść pestek słonecznika i dyni
margaryna Kasia do posmarowania formy
do posypania formy - otręby żytnie lub orkiszowe
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin.
W dniu pieczenia:
Wymieszać mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić na jednolite ciasto, wsypać pestki, ostropest plamisty i płatki żytnie, jeszcze raz wyrobić. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksowej 30 cm ), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, posypać pestkami słonecznika i dyni. Przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 250 stopni Celsjusza (grzałki góra +dół), chleb w formie spryskać wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec kolejne 40 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba lekko spryskać wodą, ułożyć na kratce do ostudzenia. Chleb najlepiej jest spożywać na następny dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz