wtorek, 7 grudnia 2021

Żytni chleb razowy z ziarnami słonecznika, dyni i ostropestem plamistym.

 


Prosty w zrobieniu pyszny i zdrowy chleb razowy na zakwasie żytnim z ziarnami i ostropestem plamistym na miodzie. 


Składniki zaczynu:

100 g mąki żytniej razowej typ 2000

120 ml wody

3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego


Ciasto:

cały zaczyn

400 g mąki żytniej typ 720

100 g mąki żytniej razowej typ 2000

2 łyżki płatków żytnich

400 ml wody

1 łyżka miodu

1 łyżka soli

3 łyżki pestek słonecznika

2 łyżki stołowe ostropestu plamistego


Do posypania chleba: 

garść pestek słonecznika i dyni

margaryna Kasia do posmarowania formy

do posypania formy - otręby żytnie lub orkiszowe


Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: 

Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin.

W dniu pieczenia:

Wymieszać mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić na jednolite ciasto, wsypać pestki, ostropest plamisty i płatki żytnie, jeszcze raz wyrobić. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksowej 30 cm ), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, posypać pestkami słonecznika i dyni. Przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 250 stopni Celsjusza (grzałki góra +dół), chleb w formie spryskać wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza,  po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec kolejne 40 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba lekko spryskać wodą, ułożyć na kratce do ostudzenia. Chleb najlepiej jest spożywać na następny dzień.






















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz