Nalewka na cukierkach ICE o smaku miętowym. Smaczna, idealna po kilku latach. Naprawdę warto nastawić. Po za ładnym kolorem smak naprawdę jest super. Gotową nalewkę pijemy schłodzoną.
Składniki:
300 gram cukierków niebieskich ICE
400 ml spirytusu
500 ml wody
5 saszetek mięty
wyciśnięty sok z 1 limonki
łyżka cieniutko ściętej skórki z limonki
2 kory cynamonu
Wykonanie:
Do garnczka wlewamy wodę i gotujemy. Po zagotowaniu wrzucamy do garnczka 5 saszetek mięty i cukierki. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, do momentu rozpuszczenia się cukierków. Po rozpuszczeniu cukierków chłodzimy w zimnej wodzie. Po ostudzeniu i wyjęciu saszetek mięty, wlewamy syrop z cukierków i mięty do butelki litrowej i dolewamy do tego 400 ml spirytusu, oraz dodajemy sok z limonki, skórkę i korę cynamonu. Mieszamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po minimum 2 tygodniach filtrujemy i z powrotem wlewamy do butelki. Wstawiamy do lodówki. Nalewkę pijemy schłodzoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz