wtorek, 11 stycznia 2022

Kiełbasa biała.

 


Biała kiełbasa, łatwa w zrobieniu, bardzo smaczna. 


Surowiec na 4,63 kg farszu:

Szynka wieprzowa 1,6 kg

karczek 1,3 kg

podgardle 83 dag

wołowina 80 dag

jelita wieprzowe 28-32 mm1,5 m /kg farszu

woda zimna 5% w stosunku do masy mięsnej (200 ml)


Przyprawy:

sól warzona 18 g/kg (83 g)

pieprz czarny 2 g/kg (9 g)

majeranek 3 g/kg (14 g)

czosnek 6 ząbków


Rozdrabnianie:

Mięsa przed mieleniem myjemy w zimnej bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami.

szynka wieprzowa przepuszczamy przez sito 13 mm

karczek przepuszczamy przez sito 10 mm

podgardle przepuszczamy przez sito 10 mm

wołowina przepuszczamy przez sito 4 mm


Mieszanie i nadziewanie:

Zmielone mięsa mieszamy. Podczas mieszania dodajemy stopniowo sól z przyprawami i zimną wodą. Farsz wyrabiamy do momentu osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz przykrywamy i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. W między czasie płuczemy i moczymy jelita w zimnej wodzie. Tak wyrobionym farszem nadziewamy jelita, odkręcamy kiełbaski około 12 centymetrowe. Kiełbasę surową możemy zamrażać.


Parzenie:

Kiełbasę wkładamy do wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza po włożeniu kiełbasy temperatura spadnie poniżej 80 stopni. Parzymy w 75 stopniach Celsjusza około 20 minut do momentu osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temperatury 70 stopni Celsjusza. Sparzoną kiełbasę studzimy 10-20 sekund w zimnej wodzie, żeby jak ostygnie nie ściemniała.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz