sobota, 15 stycznia 2022

Pączki z nadzieniem różanym.

 


Pączki z babcinego przepisu. Z podanego przepisu wychodzi 10 dużych pączków z nadzieniem różanym. 


Składniki:

drożdże 3 dag

mąka 0,5 kg

żółtka 3 szt.

połowa płaskiej łyżeczki soli

kieliszek spirytusu

1 łyżka masła

mała paczka cukru waniliowego

mleko szklanka (do wyrobienia ciasta)

marmolada różana


Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy połowę płaskiej łyżeczki soli, cukier waniliowy, 1 łyżkę masła, 3 żółtka, pół szklanki mleka i kieliszek spirytusu. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki (oraz nadziewamy marmoladą różaną) i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju, usmażone układamy na ręczniczkach papierowych w celu osączenia z tłuszczu. Układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem, czekoladą itd.





Smacznego!!!

1 komentarz: