niedziela, 16 stycznia 2022

Konserwa z golonki w słoiku.

 


Mięso z tylnej golonki wieprzowej w słoiczkach z galaretką. 


Surowiec:

golonka wieprzowa tylna bez skóry, bez kości 0,70 kg

mięso z łopatki wieprzowej chude 30 dag


Przyprawy na 1 kg farszu:

peklosól 18 g

sos sojowy 2 łyżki    

papryka słodka 2g

pieprz czarny 2g

czosnek 3 g

żelatyna 3 łyżki

woda 100 ml

słoiczki 250 lub 350 ml


Wykonanie:

Golonkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, pozbawiamy kości. Rozkładamy płat mięsa bez skóry, tniemy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm, mięso z łopatki przepuszczamy przez sito 8 mm. Kawałki golonki i zmielone mięso z łopatki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszany farsz umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 100 ml zimnej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy słoiczki, do każdego wlewamy wody tyle żeby farsz był zakryty. Zakręcamy szczelnie i parzymy 4 godziny. Po procesie parzenia studzimy. Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce.









Smacznego!!!

2 komentarze: