Szare kluski zrobione z tartych ziemniaków, ugotowane i podane okraszone skwarkami z cebulą i z surówką z kiszonej kapusty.
Składniki:
ziemniaki 2 kg
mąka pszenna 3-4 kopiaste łyżki mąki
kurze jajka 3 szt.
sól płaska łyżeczka
kiszona kapusta
cebula
boczek lub słonina
Wykonanie:
Obrane, umyte ziemniaki trzemy na tarce lub maszyną na pulpę. Pulpę odciskamy z wody przez tetrową pieluszkę lub płócienną ściereczkę. Do odciśniętego ciasta dodajemy mąkę, jajka i sól, dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na 30 minut a w między czasie robimy surówkę z kiszonej kapusty, pokrojonej w kostkę cebuli, posypanej ziołowym pieprzem i polanej oliwą, całość mieszamy. Przygotowujemy okrasę z boczku i cebuli. Nastawiamy osoloną wodę, zagotowujemy i wrzucamy łyżką ciasto wielkości orzecha włoskiego. Gdy ułożymy warstwę klusek gotujemy 2 minuty, przewracamy na drugą stronę i również gotujemy 2 minuty. Kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową, układamy na talerz, okraszamy smażonymi skwarkami z cebulą. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz