Smaczna sałatka, z dużą ilością witamin, podana jako zimna przystawka.
Składniki:
ziemniaki 5 szt.(sałatkowe)
marchew 2 szt.
1 seler
1 por zielona część
jajka kurze 6 szt.
ogórki kiszone 50 dag
groszek zielony 1 puszka (200 g)
kukurydza 1 puszka (200 g)
majonez domowy ------>>> PRZEPIS:
musztarda 3 łyżki stołowe
pieprz ziołowy do smaku
sól do smaku
szczypior do dekoracji
kanapki z boczkiem wędzonym pokrojone w kostki 5x5 cm
Wykonanie:
Ziemniaki, seler i marchew myjemy, gotujemy w skórkach do miękkości, studzimy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. W między czasie gotujemy jajka. Ugotowane jajka, obrane ze skorupek, ogórki kiszone i por również kroimy w kostkę. Groszek zielony i kukurydzę wysypujemy na sitko w celu osączenia. Tak przygotowane składniki wsypujemy do większej miski, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i dalej mieszamy. Do wymieszanych składników dodajemy musztardę i majonez, ponownie mieszamy. Sałatkę podajemy z pokrojonymi kanapkami z wędzonym boczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz