piątek, 11 marca 2022

Babka ziemniaczana, kartoflak.

 


Uwielbiana przez wielu smakoszy potraw z kartofli, babka kartoflana, pyszna potrawa podana z zimnym zsiadłym mlekiem, lub podsmażana, podana z surówką warzywną.


Składniki:

7 większych ziemniaków

3 jajka

mąka pszenna 0,5 szklanki

kasza manna 0,5 szklanki

kilka plastrów wędzonego boczku lub podgardla

1 kiełbaska śląska

pół cebuli


Przyprawy:

1 łyżka soli morskiej

1 garść majeranku

pieprz ziołowy


Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka oraz pozostałe przyprawy. W między czasie smażymy pokrojone w kostkę boczek, kiełbaski i cebulę. Gdy się podsmaży dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do piecyka. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Bardzo smaczna jest podsmażana na drugi dzień.

















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz