Uwielbiana przez wielu smakoszy potraw z kartofli, babka kartoflana, pyszna potrawa podana z zimnym zsiadłym mlekiem, lub podsmażana, podana z surówką warzywną.
Składniki:
7 większych ziemniaków
3 jajka
mąka pszenna 0,5 szklanki
kasza manna 0,5 szklanki
kilka plastrów wędzonego boczku lub podgardla
1 kiełbaska śląska
pół cebuli
Przyprawy:
1 łyżka soli morskiej
1 garść majeranku
pieprz ziołowy
Wykonanie:
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka oraz pozostałe przyprawy. W między czasie smażymy pokrojone w kostkę boczek, kiełbaski i cebulę. Gdy się podsmaży dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do piecyka. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Bardzo smaczna jest podsmażana na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz