sobota, 12 marca 2022

Faszerowane policzki wieprzowe.

 


Faszerowane wieprzowe policzki (baki) są bardzo smaczne. Mięso w policzkach wieprzowych jest bardzo delikatne o specyficznym smaku, dodając do nich farsz i sos z dodatkiem chrzanu, nadaje temu daniu bardzo dobrego smaku. Sos do farszu przygotowany został z pieczarek, warzyw z dodatkiem chrzanu i śmietany.


Składniki:

6 policzków wieprzowych

farsz 

ziemniaki 3 szt. duże

marynowana papryka 1 słoiczek

sól


Farsz:

sos pieczarkowy z warzywami na gęsto 

ser mozzarella wiórki

Gęsty sos mieszamy z serem mozzarella i mamy gotowy farsz.


Sos do farszu:

sos pieczarkowy z warzywami na gęsto

chrzan 1 łyżka

śmietana 30% 3 łyżki


Wszystkie składniki zagotowujemy i mieszamy.


Przygotowanie policzków:

Policzki myjemy, robimy w każdym kieszeń nadcinając go w środku. Gotowym farszem wypełniamy zrobione kieszenie w policzkach. Zabezpieczamy wykałaczkami kieszenie żeby farsz nam nie wyszedł podczas podpiekania. Na gorącej patelni na smalcu obsmażamy każdy policzek z obu stron na rumiany kolor i pod przykryciem dusimy około godziny przewracając co 20 minut. Gdy policzki są miękkie bez przykrycia na dużym ogniu odparowujemy wodę i po odparowaniu układamy na blasze do pieczenia z 4 łyżkami tłuszczu, miejsca wolne na blasze zapełniamy kawałkami ziemniaków pozostałych z wycięcia serc. Podpiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W między czasie z 3 dużych ziemniaków pokrojonych wzdłuż w grube plastry wycinamy serca i smażymy je na gorącym oleju na rumiany kolor z obu stron. Policzki podajemy z usmażonymi na złoty kolor sercami z ziemniaków oraz marynowaną papryką.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz