Faszerowane wieprzowe policzki (baki) są bardzo smaczne. Mięso w policzkach wieprzowych jest bardzo delikatne o specyficznym smaku, dodając do nich farsz i sos z dodatkiem chrzanu, nadaje temu daniu bardzo dobrego smaku. Sos do farszu przygotowany został z pieczarek, warzyw z dodatkiem chrzanu i śmietany.
Składniki:
6 policzków wieprzowych
farsz
ziemniaki 3 szt. duże
marynowana papryka 1 słoiczek
sól
Farsz:
sos pieczarkowy z warzywami na gęsto
ser mozzarella wiórki
Gęsty sos mieszamy z serem mozzarella i mamy gotowy farsz.
Sos do farszu:
sos pieczarkowy z warzywami na gęsto
chrzan 1 łyżka
śmietana 30% 3 łyżki
Wszystkie składniki zagotowujemy i mieszamy.
Przygotowanie policzków:
Policzki myjemy, robimy w każdym kieszeń nadcinając go w środku. Gotowym farszem wypełniamy zrobione kieszenie w policzkach. Zabezpieczamy wykałaczkami kieszenie żeby farsz nam nie wyszedł podczas podpiekania. Na gorącej patelni na smalcu obsmażamy każdy policzek z obu stron na rumiany kolor i pod przykryciem dusimy około godziny przewracając co 20 minut. Gdy policzki są miękkie bez przykrycia na dużym ogniu odparowujemy wodę i po odparowaniu układamy na blasze do pieczenia z 4 łyżkami tłuszczu, miejsca wolne na blasze zapełniamy kawałkami ziemniaków pozostałych z wycięcia serc. Podpiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W między czasie z 3 dużych ziemniaków pokrojonych wzdłuż w grube plastry wycinamy serca i smażymy je na gorącym oleju na rumiany kolor z obu stron. Policzki podajemy z usmażonymi na złoty kolor sercami z ziemniaków oraz marynowaną papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz