Pyszne, proste i szybkie w wykonaniu śniadanie, jajka sadzone na boczku i kiełbasie.
Składniki:
2 jajka kurze
kilka plasterków boczku i kiełbasy
pół średniej cebulki
sól, pieprz do smaku
natka kopru i pietruszki
smalec do smażenia
pół pomidorka koktajlowego daktylowego
Wykonanie:
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy plasterki boczku i kiełbasy, gdy się z obu stron zarumienią dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. W między czasie oddzielamy białko od żółtek w oddzielne miseczki. Białko ze szczyptą soli ubijamy na gęstą pianę. Gdy plasterki boczku i kiełbasy usmażą się dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Po usmażeniu się skwarek delikatnie wyjmujemy specjalną łyżką z sitkiem na talerz. Na tłuszcz po smażeniu skwarek układamy łyżką dwie pierzynki z ubitej piany, środki tych pienistych pierzynek lekko ugniatamy łyżką robiąc wgłębienia do których włożymy żółtka. Posypujemy koperkiem, przykrywamy i pod przykryciem smażymy na wolnym ogniu doglądając proces smażenia naszych jajek. Po usmażeniu delikatnie wykładamy na ułożone na talerzu usmażone plasterki boczku, kiełbasy i cebulki. Dekorujemy natką pietruszki i dwoma ćwiartkami pomidorka koktajlowego daktylowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz