wtorek, 8 marca 2022

Sernik na zimno z pigwowcem.

 


Smaczny sernik na zimno zrobiony z konfiturą z pigwowca japońskiego, idealny do popołudniowej kawy.


Składniki:

serek mascarpone 250 g

galaretka cytrynowa 2 szt.

galaretka szafirowa 1 szt.

powidła z pigwowca japońskiego 40 dag

herbatniki (spód)


Dodatkowo potrzebujemy:

foremka 23 x 4 x 6 cm


Wykonanie:

Galaretkę szafirową rozpuszczamy w gorącej wodzie, rozpuszczoną wlewamy do prostokątnego pojemnika, studzimy. Ostudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki. Gotową galaretkę przekładamy na duży talerz i kroimy ją w kostkę 1 cm /1 cm. Rozpuszczamy cytrynową galaretkę, studzimy i dodajemy do serka mascarpone, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Do masy serowej dodajemy kostki z szafirowej galaretki i całość mieszamy łyżką. Masę serową wlewamy do wyłożonej folią formy. Formę wstawiamy do lodówki. W między czasie rozpuszczamy cytrynową galaretkę i rozpuszczoną łączymy z powidłami z pigwowca miksując na wolnych obrotach. Gotową masę z powideł wlewamy na zastygniętą masę serową i układamy warstwę z herbatników, będzie to spód deseru. Tak przygotowaną formę wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po kilkugodzinnym studzeniu wykładamy całość na prostokątny półmisek, delikatnie zdejmujemy folię, kroimy w grubsze plastry i rozkoszujemy się smakiem.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz