Bardzo smaczna nalewka na owocach grejpfruta i pomarańczy.
Składniki:
grejpfruty (4 czerwone i 1 zielony) + obrane z albedo skórki pokrojone
1 pomarańcza + obrane z albedo skórki pokrojone
0,5 l spirytusu
1 białe wytrawne wino
100 g cukru
kora cynamonowa 2 szt.
0,5 l wody
Przygotowanie:
Grejpfruty i pomarańcza umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Skórkę obrać ale bez białego albedo. Tak przygotowane skórki należy pokroić w cienkie paski a owoce pokroić w plastry pozbywając się przy tym pestek, dodać korę cynamonową. Całość zalać alkoholem i odstawić na 2 tygodnie, po 2 tygodniach oddzielamy owoce cedząc i odciskając przez tetrową pieluchę. Do odciśniętej nalewki dodajemy rozpuszczony w 0,5 l wody cukier, pomieszać wszystko. Odstawiamy wszystko na 4 tygodnie. Po 6 tygodniach (licząc od momentu nastawienia nalewki) filtrujemy całą nalewkę. Rozlewamy do butelek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz