wtorek, 15 marca 2022

Nalewka z grejpfrutów i pomarańczy.

 


Bardzo smaczna nalewka na owocach grejpfruta i pomarańczy.


Składniki:

grejpfruty (4 czerwone i 1 zielony) + obrane z albedo skórki pokrojone

1 pomarańcza + obrane z albedo skórki pokrojone

0,5 l spirytusu

1 białe wytrawne wino

100 g cukru

kora cynamonowa 2 szt.

0,5 l wody


Przygotowanie:

Grejpfruty i pomarańcza umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Skórkę obrać ale bez białego albedo. Tak przygotowane skórki należy pokroić w cienkie paski a owoce pokroić w plastry pozbywając się przy tym pestek, dodać korę cynamonową. Całość zalać alkoholem i odstawić na 2 tygodnie, po 2 tygodniach oddzielamy owoce cedząc i odciskając przez tetrową pieluchę. Do odciśniętej nalewki dodajemy rozpuszczony w 0,5 l wody cukier, pomieszać wszystko. Odstawiamy wszystko na 4 tygodnie. Po 6 tygodniach (licząc od momentu nastawienia nalewki) filtrujemy całą nalewkę. Rozlewamy do butelek.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz