Kotlety z panierowanych w jajku i bułce tartej grubych plastrów kiełbasy szynkowej parzonej, zrobione na wzór tych z mortadeli, co nieraz jadaliśmy w czasach PRLu. Kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami i mizerią z ogórków.
Składniki:
plastry kiełbasy szynkowej, parzonej 4 grubsze plastry
kurze jajka 2 szt.
bułka tarta pół szklanki
tłuszcz do smażenia
ogórki świeże 2 szt.
jogurt naturalny
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
koperek
Wykonanie:
Plastry kiełbasy zanurzamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki i robimy mizerię z ogórków i jogurtu z dodatkiem drobno pokrojonego kopru. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i mizerią z ogórków.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz