sobota, 19 marca 2022

Kotlety z szynkowej, ziemniaki i mizeria z ogórków.

 


Kotlety z panierowanych w jajku i bułce tartej grubych plastrów kiełbasy szynkowej parzonej, zrobione na wzór tych z mortadeli, co nieraz jadaliśmy w czasach PRLu. Kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami i mizerią z ogórków.


Składniki:

plastry kiełbasy szynkowej, parzonej 4 grubsze plastry

kurze jajka 2 szt.

bułka tarta pół szklanki

tłuszcz do smażenia

ogórki świeże 2 szt.

jogurt naturalny

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

koperek

Wykonanie:

Plastry kiełbasy zanurzamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki i robimy mizerię z ogórków i jogurtu z dodatkiem drobno pokrojonego kopru. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i mizerią z ogórków.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz