Bardzo smaczny pasztet zrobiony z golonki i wątróbki wieprzowej.
Składniki:
30 dkg. wątróbki wieprzowej
70 dkg. chudego mięsa z golonki
4 ząbki czosnku
pół cebuli
kilka cienkich plasterków słoniny
3 jajka, (z białek ubić pianę)
4 łyżki tartej bułki,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
1 łyżeczka suszu bazylii,
3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka tymianku,
dobra garść majeranku przetartego.
zmielone - liść laurowy i ziele angielskie
sól
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Wątróbkę smażymy a mięso z golonki gotujemy. Ugotowane i ostudzone mięso oraz czosnek, cebulę i wątróbkę zmielić przez sitko 2,5 mm, później dodajemy żółtka z jajek i ubitą pianę z białek oraz wszystkie suche przyprawy. Dobrze wymieszać, doprawiamy do smaku. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy układamy równomiernie dobrze wymieszaną masę mięsną, szczelnie i równo, potem bierzemy napełnioną formę i z 3-4 razy dobrze stuknąć na czymś twardym po to żeby mięso ubiło się jeszcze. Układamy kilka cienkich pasków słoniny i pieczemy 60 minut przy 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz