czwartek, 3 marca 2022

Pasztet wieprzowy z golonki i wątróbki.

 


Bardzo smaczny pasztet zrobiony  z golonki i wątróbki wieprzowej.


Składniki:

30 dkg. wątróbki wieprzowej

70 dkg. chudego mięsa z golonki

4 ząbki czosnku

pół cebuli

kilka cienkich plasterków słoniny 

3 jajka, (z białek ubić pianę)

4 łyżki tartej bułki,

1 łyżeczka pieprzu ziołowego,

1 łyżeczka suszu bazylii,

3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,

1 łyżeczka tymianku,

dobra garść majeranku przetartego.

zmielone - liść laurowy i ziele angielskie

sól

pieprz kolorowy


Wykonanie:

Wątróbkę smażymy a mięso z golonki gotujemy. Ugotowane i ostudzone mięso oraz czosnek, cebulę i wątróbkę zmielić przez sitko 2,5 mm, później dodajemy żółtka z jajek i ubitą pianę z białek oraz wszystkie suche przyprawy. Dobrze wymieszać, doprawiamy do smaku. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy układamy równomiernie dobrze wymieszaną masę mięsną, szczelnie i równo, potem bierzemy napełnioną formę i z 3-4 razy dobrze stuknąć na czymś twardym po to żeby mięso ubiło się jeszcze.  Układamy kilka cienkich pasków słoniny i pieczemy 60 minut przy 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu studzimy.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz