piątek, 4 marca 2022

Placki ziemniaczane na bogato.



Uwielbiane przez wielu smakoszy potraw z ziemniaków :) Placki ziemniaczane :) na bogato czyli, z podsmażaną kiełbasą, boczkiem, dodatkiem sera żółtego oraz jajkiem sadzonym. :) Pyszne placki podane z zimnym zsiadłym mlekiem lub gęstą śmietaną.


Składniki:

7 większych ziemniaków

3 jajka

mąka pszenna 0,5 szklanki

kasza manna 0,5 szklanki

kilka plastrów wędzonego boczku lub podgardla

1 kiełbaska śląska

pół szklanki startego na dużych oczkach sera żółtego ementaler

pół cebuli

tłuszcz do smażenia


Przyprawy:

1 łyżka soli morskiej

1 garść majeranku

pieprz ziołowy


Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, ser żółty, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka, oraz pozostałe przyprawy. W między czasie smażymy pokrojone w kostkę boczek, kiełbaskę i cebulę. Gdy się wszystko podsmaży, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego ciasta smażymy na gorącym oleju placki z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki tym razem proponuję podać z usmażonym jajkiem na sadzono i położone na plackach ułożonych na talerzu.











Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz