Uwielbiane przez wielu smakoszy potraw z ziemniaków :) Placki ziemniaczane :) na bogato czyli, z podsmażaną kiełbasą, boczkiem, dodatkiem sera żółtego oraz jajkiem sadzonym. :) Pyszne placki podane z zimnym zsiadłym mlekiem lub gęstą śmietaną.
Składniki:
7 większych ziemniaków
3 jajka
mąka pszenna 0,5 szklanki
kasza manna 0,5 szklanki
kilka plastrów wędzonego boczku lub podgardla
1 kiełbaska śląska
pół szklanki startego na dużych oczkach sera żółtego ementaler
pół cebuli
tłuszcz do smażenia
Przyprawy:
1 łyżka soli morskiej
1 garść majeranku
pieprz ziołowy
Wykonanie:
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, ser żółty, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka, oraz pozostałe przyprawy. W między czasie smażymy pokrojone w kostkę boczek, kiełbaskę i cebulę. Gdy się wszystko podsmaży, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego ciasta smażymy na gorącym oleju placki z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki tym razem proponuję podać z usmażonym jajkiem na sadzono i położone na plackach ułożonych na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz