Z podanego przepisu wychodzi 18 bardzo smacznych krokietów. Farsz do krokietów zrobiony jest z domowego kiszenia kapusty, grzybów suszonych leśnych, pieczarek i boczku.
Farsz:
3 litrowy słój kapusty kiszonej (odcisnąć z soku, sok wlewamy do słoika i umieszczamy w lodówce)
3 garście suszonych pieczarek
1 garść suszonych prawdziwków
1 kg wieprzowego boczku surowego
sól, pieprz do smaku
Wykonanie farszu:
Ciasto na 18 placków:
6 jaja
3 szklanki mleka
3 szklanki ciepłej przegotowanej wody
6 łyżki oleju
4,5 szklanki mąki
sól do smaku (połowa małej łyżeczki)
Wykonanie krokietów:
Do miski wlewamy mleko, wodę olej i wbijamy jaja. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dodajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o egzystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 40-50 minut i po tym czasie smażymy placki na patelni. Na usmażone placki nakładamy farsz, zawijamy krokiety i podsmażamy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz