poniedziałek, 4 kwietnia 2022

Krokiety z kapustą i grzybami.

 


Z podanego przepisu wychodzi 18 bardzo smacznych krokietów. Farsz do krokietów zrobiony jest z domowego kiszenia kapusty, grzybów suszonych leśnych, pieczarek i boczku.

Farsz:

3 litrowy słój kapusty kiszonej (odcisnąć z soku, sok wlewamy do słoika i umieszczamy w lodówce)

3 garście suszonych pieczarek

1 garść suszonych prawdziwków

1 kg wieprzowego boczku surowego

sól, pieprz do smaku

Wykonanie farszu:












Ugotowane grzyby wraz z kapustą odciskamy z wywaru, dodajemy usmażone skwary z boczku i przepuszczamy przez standardowe sitko 4 mm, następnie doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. 

Ciasto na 18 placków:

6 jaja

3 szklanki mleka

3 szklanki ciepłej przegotowanej wody

6 łyżki oleju

4,5 szklanki mąki

sól do smaku (połowa małej łyżeczki)

Wykonanie krokietów:

Do miski wlewamy mleko, wodę olej i wbijamy jaja. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dodajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o egzystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 40-50 minut i po tym czasie smażymy placki na patelni. Na usmażone placki nakładamy farsz, zawijamy krokiety i podsmażamy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. 

















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz