wtorek, 26 kwietnia 2022

Pasztet w słoiczkach.

 



Pasztet wieprzowy w słoiczkach, bardzo dobrze rozsmarowuje się na pieczywie, idealny do kanapek z dodatkiem ogóreczka lub pomidora. Polecam:)

Składniki:

podgardle 80 dag

skóry z golonki tylnej 2 szt.

wątróbka z indyka 1 kg

cebula 2 szt.

marchew 1 szt.

kasza jaglana 10 dag

wywar z gotowania mięs (dajemy tyle żeby masa była smarowna)

ziele angielskie 4-5 szt.

liść laurowy 5 szt.

Przyprawy:

pieprz ziołowy 1 łyżeczka

pieprz czarny 1 łyżeczka

sól 1 łyżka

gałka muszkatołowa cała, starta

papryka wędzona ostra mielona 1 czubata łyżka

majeranek 2 łyżki

Wykonanie:

Wszystkie mięsa oczyścić i wypłukać, z wątroby wycinamy żyły i błony, moczymy w zimnej wodzie. Obieramy marchew i cebule. Do garnka wkładamy podgardle i marchew, marchew. Zalewamy wodą do zakrycia mięs i gotujemy. Podczas gotowania zdejmujemy łyżką cedzakową powstałe szumowiny. Po zdjęciu szumowin dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gotujemy do miękkości mięs i warzyw. Gdy mięsa i warzywa są miękkie, wyjmujemy łyżką cedzakową do większej miski i odstawiamy do ostygnięcia. W gorącym wywarze gotujemy 1 woreczek kaszy jaglanej. Wątróbki parzymy w oddzielnym garnczku zalewając je gorącym wywarem, po 15 minutowym sparzeniu studzimy. Wszystkie mięsa, wątróbki, warzywa i kaszę mielimy przez sitko 2 mm. Zmielone składniki mieszamy, dodajemy przyprawy, musimy tyle przypraw dodać aby dopasować pasztet do swojego smaku. Wszystko jeszcze raz mieszamy, próbujemy. Wlewamy wywar, i zaczynamy rozdrabniać blenderem na papkę. W razie potrzeby możemy dolać troszkę wywaru, ale to od nas zależy jaką gęstość pasztetu chcemy. Rozdrobnioną papkę próbujemy, możemy jeszcze doprawić i zamieszać. Gotowy pasztet wkładamy do wyparzonych słoiczków, wycieramy brzegi słoiczków, zakręcamy dekielki i pasteryzujemy 60 minut. Po pasteryzacji wyjmujemy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Druga pasteryzacja jest niepotrzebna, gdyż wszystkie składniki pasztetu były wcześniej gotowane.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz