Polskie pierogi z kapustą i pieczarkami, są najsmaczniejsze. Polecam.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki typ 500
2 jajka
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
łyżeczka soli
Okrasa:
1 średnia cebula
kawałek słoniny
sól
Pokrojoną słoninę w kostkę i cebulę smażymy na rumiany kolor, solimy do smaku.
Farsz:
słoik 900 ml. kapusty kiszonej
1 kg. pieczarek
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Farsz:
Ugotowane pieczarki wraz z kapustą odciskamy z wywaru i przepuszczamy przez standardowe sitko 3 mm., następnie doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz.
Ciasto/pierogi:
Przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka i około 1/2 szklanki wody ciepłej. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na rozwałkowany placek nakładamy małe kulki nadzienia i przy pomocy maszynki zlepiamy pierogi. Ja farsz przykrywałem ciastem i zlepiałem ruską maszynką. Gotujemy przez 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów do góry, wrzucając do wrzącej i osolonej wody. Podajemy z okrasą (skwarki z cebulka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz