czwartek, 28 kwietnia 2022

Polskie pierogi z kapustą i pieczarkami.

 


Polskie pierogi z kapustą i pieczarkami, są najsmaczniejsze. Polecam.

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki typ 500

2 jajka

ok. 1/2 szklanki ciepłej wody

łyżeczka soli

Okrasa:

1 średnia cebula

kawałek słoniny

sól 

Pokrojoną słoninę w kostkę i cebulę smażymy na rumiany kolor, solimy do smaku.

Farsz:

słoik 900 ml. kapusty kiszonej

1 kg. pieczarek

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Farsz:

Ugotowane pieczarki wraz z kapustą odciskamy z wywaru i przepuszczamy przez standardowe sitko 3 mm., następnie doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz.






Ciasto/pierogi:

Przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka i około 1/2 szklanki wody ciepłej. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na rozwałkowany placek nakładamy małe kulki nadzienia i przy pomocy maszynki zlepiamy  pierogi. Ja farsz przykrywałem ciastem i zlepiałem ruską maszynką. Gotujemy przez 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów do góry, wrzucając do wrzącej i osolonej wody. Podajemy z okrasą (skwarki z cebulka).









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz