piątek, 29 kwietnia 2022

Mielonka z boczku i szynki.

 


Smaczna mielonka wieprzowa o smaku tyrolskiej, idealna do kanapek.

Surowiec:

boczek (chudy) 1 kg

szynka 80 dag

Przyprawy:

peklosól 18 g/kg

pieprz naturalny 3 g/kg

czosnek świeży 4 g/kg (drobniutko posiekany)

przyprawa do tyrolskiej 3 g/kg

skrobia ziemniaczana 3 %  (54 g)

woda 20 %  (360 ml)

Wykonanie:

Mięsa przepuszczamy przez szarpak, dodajemy sól peklową, pieprz, czosnek i dokładnie wyrabiamy do odpowiedniej kleistości. Wyrobioną masę mięsną przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach dodajemy do masy mięsnej przyprawę do tyrolskiej i skrobię ziemniaczaną z wodą. Wszystko jeszcze raz dobrze wyrabiamy. Wyrobioną masą mięsną napełniamy wcześniej przygotowane słoiczki. Napełnione słoiczki zamykamy i pasteryzujemy 70 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Za pasteryzowane słoiczki studzimy i ostudzone przechowujemy w lodówce.











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz