Smaczna mielonka wieprzowa o smaku tyrolskiej, idealna do kanapek.
Surowiec:
boczek (chudy) 1 kg
szynka 80 dag
Przyprawy:
peklosól 18 g/kg
pieprz naturalny 3 g/kg
czosnek świeży 4 g/kg (drobniutko posiekany)
przyprawa do tyrolskiej 3 g/kg
skrobia ziemniaczana 3 % (54 g)
woda 20 % (360 ml)
Wykonanie:
Mięsa przepuszczamy przez szarpak, dodajemy sól peklową, pieprz, czosnek i dokładnie wyrabiamy do odpowiedniej kleistości. Wyrobioną masę mięsną przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach dodajemy do masy mięsnej przyprawę do tyrolskiej i skrobię ziemniaczaną z wodą. Wszystko jeszcze raz dobrze wyrabiamy. Wyrobioną masą mięsną napełniamy wcześniej przygotowane słoiczki. Napełnione słoiczki zamykamy i pasteryzujemy 70 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Za pasteryzowane słoiczki studzimy i ostudzone przechowujemy w lodówce.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz