poniedziałek, 2 maja 2022

Golonka wieprzowa, parzona.

 


Bardzo smaczna, lekko pikantna, wieprzowa golonka. Zrobiona według przepisu "Golonka-wg-beiota".


Surowiec:

golonka wieprzowa tylna ze skórą, bez kości 1,2 kg

Przyprawy na 1,2 kg mięsa:

peklosól 24 g

sos sojowy 3 łyżki

papryka ostra 2g     

papryka słodka 2g

pieprz czarny 2g

czosnek 3 g

żelatyna 3 łyżki

woda 250 ml

osłonka barierowa (termokurczliwa) 40 cm

Wykonanie:

Golonkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, pozbawiamy kości. Rozkładamy płat mięsa ze skórą, tniemy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki golonki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki golonki umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 250 ml zimnej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonki barierowe, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło. W między czasie nagrzewamy wodę do 80-85 stopni Celsjusza, wkładamy batony z golonką i parzymy 4 godziny. Po procesie parzenia studzimy batony 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej, lub sprasować umieszczając pomiędzy dwie deseczki obwiązane ścisło sznurkiem, i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.










Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz