Bardzo smaczna, lekko pikantna, wieprzowa golonka. Zrobiona według przepisu "Golonka-wg-beiota".
Surowiec:
golonka wieprzowa tylna ze skórą, bez kości 1,2 kg
Przyprawy na 1,2 kg mięsa:
peklosól 24 g
sos sojowy 3 łyżki
papryka ostra 2g
papryka słodka 2g
pieprz czarny 2g
czosnek 3 g
żelatyna 3 łyżki
woda 250 ml
osłonka barierowa (termokurczliwa) 40 cm
Wykonanie:
Golonkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, pozbawiamy kości. Rozkładamy płat mięsa ze skórą, tniemy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki golonki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki golonki umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 250 ml zimnej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonki barierowe, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło. W między czasie nagrzewamy wodę do 80-85 stopni Celsjusza, wkładamy batony z golonką i parzymy 4 godziny. Po procesie parzenia studzimy batony 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej, lub sprasować umieszczając pomiędzy dwie deseczki obwiązane ścisło sznurkiem, i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz