czwartek, 19 maja 2022

Kapusta młoda z mielonką tyrolską.

 


Młoda kapusta ugotowana na gęsto z pokrojoną marchewką, młodymi ziemniakami, konserwą tyrolską domowej roboty z pokrojoną natką pietruszki i kopru.

Składniki:

kapusta młoda 1 główka

konserwy słoikowe, tyrolskie 2 szt. 2x350 g

marchew młoda 2 szt.

młode ziemniaki 3 szt.

suszona włoszczyzna 2 łyżki

natka pietruszki pół pęczka

koper  pół pęczka

lubczyk świeży

liść laurowy 2 szt.

ziele angielskie 6 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:

W litrze wody gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki, liście laurowe i ziele angielskie. Podczas gotowania dodajemy pokrojone w kostkę konserwy tyrolskie. W między czasie szatkujemy grubiej kapustę i dodajemy do garnka. Gotujemy do miękkości kapusty, ziemniaków i marchwi. Podczas gotowania dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, koper i lubczyk, lubczyku dajemy tyle ile kto lubi. Całość gotujemy jeszcze kilka minut. Gotową kapustę podajemy na gorąco z pieczywem, najlepiej domowego wypieku.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz