Młoda kapusta ugotowana na gęsto z pokrojoną marchewką, młodymi ziemniakami, konserwą tyrolską domowej roboty z pokrojoną natką pietruszki i kopru.
Składniki:
kapusta młoda 1 główka
konserwy słoikowe, tyrolskie 2 szt. 2x350 g
marchew młoda 2 szt.
młode ziemniaki 3 szt.
suszona włoszczyzna 2 łyżki
natka pietruszki pół pęczka
koper pół pęczka
lubczyk świeży
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 6 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
W litrze wody gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki, liście laurowe i ziele angielskie. Podczas gotowania dodajemy pokrojone w kostkę konserwy tyrolskie. W między czasie szatkujemy grubiej kapustę i dodajemy do garnka. Gotujemy do miękkości kapusty, ziemniaków i marchwi. Podczas gotowania dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, koper i lubczyk, lubczyku dajemy tyle ile kto lubi. Całość gotujemy jeszcze kilka minut. Gotową kapustę podajemy na gorąco z pieczywem, najlepiej domowego wypieku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz