środa, 18 maja 2022

Gulasz wieprzowy z makaronem rurki.

 


Gulasz ugotowany z szynki wieprzowej i warzyw, podany z makaronem rurki.

Składniki:

szynka wieprzowa 70 dag

cebula 3 szt.

czosnek 4 ząbki

czerwona papryka 1 szt.

suszona włoszczyzna 2-3 łyżki

sól do smaku

pieprz do smaku

gałka muszkatołowa do smaku

papryka ostra wędzona do smaku

liście laurowe 2 szt.

ziele angielskie 6-8 szt.

lubczyk

mąka pszenna do zagęszczenia 2 łyżki

makaron rurki 40 dag

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Mięso kroimy w większą kostkę, taką 3x3 cm. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni na lekko rumiany kolor. W między czasie kroimy cebule w ćwierć plastry, czosnek w plasterki i paprykę w kawałki. Cebulą, czosnek i paprykę dodajemy na patelnię jak mięso będzie lekko rumiane i smażymy, kilkakrotnie mieszając do zeszklenia się cebuli i zmiękczenia kawałków papryki. W garnku zagotowujemy 2 litry wody z suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Całość z patelni przekładamy do gotującego się bulionu, dodajemy pozostałe przyprawy do smaku i lubczyk. Całość gotujemy około 30 minut, zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą i jeszcze chwilę gotujemy. Gotowy gulasz podajemy z ugotowanym makaronem rurki.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz