Gulasz ugotowany z szynki wieprzowej i warzyw, podany z makaronem rurki.
Składniki:
szynka wieprzowa 70 dag
cebula 3 szt.
czosnek 4 ząbki
czerwona papryka 1 szt.
suszona włoszczyzna 2-3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
papryka ostra wędzona do smaku
liście laurowe 2 szt.
ziele angielskie 6-8 szt.
lubczyk
mąka pszenna do zagęszczenia 2 łyżki
makaron rurki 40 dag
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Mięso kroimy w większą kostkę, taką 3x3 cm. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni na lekko rumiany kolor. W między czasie kroimy cebule w ćwierć plastry, czosnek w plasterki i paprykę w kawałki. Cebulą, czosnek i paprykę dodajemy na patelnię jak mięso będzie lekko rumiane i smażymy, kilkakrotnie mieszając do zeszklenia się cebuli i zmiękczenia kawałków papryki. W garnku zagotowujemy 2 litry wody z suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Całość z patelni przekładamy do gotującego się bulionu, dodajemy pozostałe przyprawy do smaku i lubczyk. Całość gotujemy około 30 minut, zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą i jeszcze chwilę gotujemy. Gotowy gulasz podajemy z ugotowanym makaronem rurki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz