czwartek, 12 maja 2022

Kiełbasa surowa (grillowa)

 


Kiełbasa z mięsa wieprzowego i wołowego specjalnie zrobiona na grill. Kiełbasę możemy również parzyć, pod oba postaciami jest bardzo smaczna.

Surowiec:

Mięso I klasy (chude z łopatki szynki) - 2 kg (przepuszczone przez szarpak)

mięso III klasy (podgardle) - 0,7 kg - (przepuszczone przez sitko 10 mm)

mięso wołowe gulaszowe - 0,5 kg  (przepuszczone trzykrotnie przez sitko 2 mm)

jelita wieprzowe 28/32 - 3 metry

Przyprawy:

sól warzona - 30 gram

pieprz biały mielony - 15 gram

5 ząbków czosnku

1 łyżka stołowa majeranku

Wykonanie:

Z wcześniej przygotowanych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach wyrabiamy jeszcze kilka minut i nadziewamy w jelita wieprzowe. Kiełbasę odkręcamy w odcinki długości 12-14 cm. Kiełbasa surowa idealnie nadaje się na grill. Możemy również parzyć. Parzymy W temperaturze 70-72 stopni Celsjusza przez 30 min, do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temperatury 68-70 stopni Celsjusza. Po parzeniu możemy bezpośrednio spożywać lub schłodzić w zimnej wodzie przez około 5 minut.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz