Bardzo smaczne, soczyste wędzone piersi kacze w osłonce białkowej. Polecam.
UWAGA: wędzenie było metodą garnkową która ma inną procedurę wędzenia niż w tradycyjnej wędzarni.
Składniki:
1 kompletna pierś razem ze skórą (nie przecinana, w całości)
Przyprawy:
sól peklowa 1 płaska mała łyżeczka (8 g.)
garść majeranku
1 łyżeczka czarnego pieprzu (gniecionego)
Wykonanie:
Wymyte, osuszone kompletne piersi łącznie ze skórą nacieramy dobrze solą peklową, pieprzem i majerankiem. Osłonkę białkową o średnicy 80 mm i długości 30 cm moczymy w ciepłej osolonej wodzie (20-25 stopni Celsjusza 15-20 minut). Zwijamy ścisło natartą pierś razem ze skórą i wciskamy do osłonki. Oba końce osłonki zawiązujemy mocno i osznurowujemy jak na zdjęciu. Wieszamy na kiju do podsuszenia na 12 godzin. Po 12 godzinach parzymy w temp. 90 stopni Celsjusza. 10 minut i obniżamy temperaturę do 80 stopni i parzymy jeszcze 20 minut. Po sparzeniu wieszamy ponownie na kiju do ostudzenia i osuszenia na 24 godziny, ja kilka razy dziennie chłodzę wentylatorem. Wędzimy 3 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz