Bardzo smaczny zawijas z wieprzowego boczku, wędzony metodą garnkową na zrębkach olcha / buk.
Surowiec:
płat boczku wieprzowego 1,4 kg
7 ząbków czosnku (pokroić w cienkie talarki)
7-8 połamanych liści laurowych
15-20 ziaren ziela angielskiego
Peklowanie:
Boczek peklowałem na mokro według tabeli "Dziadka" przez okres 4 dni. Solankę sporządzamy według tabeli. Do solanki dodajemy kilka połamanych liści laurowych 15-20 ziaren ziela angielskiego i pokrojonej połowę główki czosnku (wszystko zagotowane i 15 minut parzone pod przykryciem).
Wykonanie:
Po peklowaniu boczek płuczemy pod bieżącą wodą z solanki i osuszamy ręczniczkami papierowymi. Rozłożony płat boczku bez żeber nacieramy przyprawami (pieprz, majeranek), układamy po całości pokrojony w talarki czosnek. Zwijamy ścisło płat boczku, wkładamy do siatki wędliniarskiej, dodatkowo osznurowujemy, osuszamy w lodówce kilkanaście godzin i na drugi dzień wędzimy 2 godziny w temperaturze 50 60 stopni Celsjusza. Podpiekamy 15 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz