Dziś polecam bardzo smaczną roladę na upieczonym warzywnym cieście z szynką i serem oraz natką pietruszki :)
Składniki:
ziemniaki 2 szt. - trzemy na wiórki
marchew 2 szt. - trzemy na wiórki
szczypior pęczek pokroić na 2 cm kawałki
cebula czerwona 1 szt. pokroić na plasterki (ćwiartki)
jajka 2 szt.
mąka 1 łyżka
pieprz
sól
szynka 6 plastrów
ser mozzarella - plastry
ser mozzarella wiórki
natka pietruszki
Wykonanie:
Starte ziemniaki, marchew, solimy i odstawiamy na 20 minut żeby puściły wodę. Odciskamy z wody, dodajemy szczypior, cebulę, mąkę, pieprz i jajka. Wyrabiamy ręcznie ciasto. W zależności od blachy na jakiej będziemy piec, mnie z tego ciasta wyszły 2 placki ciasta o wymiarze 20 cm x 30 cm.. Rozkładamy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczone ciasto studzimy i delikatnie oddzielamy od papieru, ja papier ten wykorzystałem 3 razy, upiekłem na nim 2 placki ciasta i podpiekłem gotowe rolady. Na upieczone ciasto układamy plasterki sera mozzarella, musimy zostawić na cieście 4 cm wolnego miejsca, taki margines. Na ułożony ser układamy plastry szynki, plastry szynki posypujemy serem mozzarella (wiórki)i natką pietruszki. I tak przygotowany placek ciasta zwijamy w roladę. Zwinięte rolady układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy wiórkami sera mozzarella. Zapiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Zapieczone rolady wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż troszkę ostygną, kroimy w szersze kawałki i zajadamy :) Zimne także są pysze i świetnie nadają się na przekąski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz