piątek, 17 czerwca 2022

Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku.

 


Bardzo smaczny boczek ze słoja. W słoiku powstał bardzo delikatny smalec o smaku czosnkowym oraz pyszna galaretka która wytworzyła się z boczku podczas pasteryzacji.

Surowiec:

boczek wieprzowy świeży 1,45 kg

czosnek świeży 40 gram

sól

majeranek

pieprz ziołowy

liście laurowe

ziele angielskie

Wykonanie:

Boczek płuczemy, osączamy z wody, osuszamy papierowymi ręczniczkami. Kroimy w kostki 5 cm / 4 cm. Dopasowujemy wielkość pod wymiar słoików w których będziemy wkładać boczek, ja użyję słoików 0,5 l. Pokrojony boczek w kostkę solimy, pieprzymy i posypujemy 2 garściami majeranku. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do boczku. Wszystko dokładnie mieszamy. Miskę z przyprawionym boczkiem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin żeby kawałki boczku przeszły ziołami i czosnkiem. W między czasie przygotowujemy słoiki 0,5 litra, wyparzamy w gorącej wodzie, do każdego wkładamy 2 listki laurowe i 5-6 ziaren ziela angielskiego. Wybieramy plasterki czosnku z boczku i po równo wkładamy je do słoików. Wkładamy również kawałki boczku do 3/4 wysokości słoika. Tak napełnione słoiki boczkiem zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy.

Pasteryzacja:

Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny.

Słój 1,5 l   120 + 80 + 60 minut w temp. wrzenia wody

Słój 1 l.     90 + 60 + 45 minut w temp. wrzenia wody

Słój 0,7 l    80 + 50 + 35 minut w temp. wrzenia wody

Słój 0,5 l   60 + 40 + 30 minut w temp. wrzenia wody

Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz