sobota, 18 czerwca 2022

Gołąbki z młodej kapusty pieczone w piekarniku.

 


Gołąbki z młodej kapusty upieczone z sosem pomidorowym w piekarniku.

Składniki:

liście z młodej kapusty 8 szt.

kilka połamanych liści kapusty do wyłożenia formy

mielone mięso wieprzowe z łopatki 50 dag

ugotowany ryż pół szklanki (szklanka o pojemności 250 ml)

czosnek 1 ząbek

cebula prażona 8 g

sól do smaku

pieprz naturalny do smaku

pieprz ziołowy do smaku

papryka słodka mielona 1 łyżka

gałka muszkatołowa do smaku

liście laurowe 1 szt.

ziele angielskie 5 szt.

pomidory krojone z puszki 200 g

koncentrat pomidorowy 100 g

pasta rosołowa, domowa 1 łyżka

sos sojowy 1 łyżeczka

por, część biała 5 cm

woda 1 l

Wykonanie pomidorowego sosu:

Zagotowujemy w garnczku wodę z pastą rosołową, pokrojonym porem w talarki, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, koncentratem pomidorowym i krojonymi pomidorami z puszki. Do gotującego się sosu dodajemy czerwoną, mieloną paprykę sól, gałkę muszkatołową i pieprz do smaku. Po zagotowaniu wyłączamy.


Wykonanie gołąbków:

Do mielonego mięsa dodajemy ryż i przyprawy, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Liście kapusty parzymy w gorącej wodzie około 10 minut. Na sparzony liść nakładamy masę mięsną i formujemy gołąbki. Uformowane gołąbki układamy do wcześniej przygotowanego żaroodpornego naczynia w którym na dnie ułożone zostały kawałki liści i kilka kostek masła. Ułożone gołąbki zalewamy gorącym sosem. Naczynie żaroodporne przykrywamy aluminiową folią i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 60 minut. Po 50 minutach pieczenia zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut, aż gołąbki będą miękkie. Gotowe gołąbki możemy podać z ziemniakami i sosem lub z pieczywem.











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz