Gołąbki z młodej kapusty upieczone z sosem pomidorowym w piekarniku.
Składniki:
liście z młodej kapusty 8 szt.
kilka połamanych liści kapusty do wyłożenia formy
mielone mięso wieprzowe z łopatki 50 dag
ugotowany ryż pół szklanki (szklanka o pojemności 250 ml)
czosnek 1 ząbek
cebula prażona 8 g
sól do smaku
pieprz naturalny do smaku
pieprz ziołowy do smaku
papryka słodka mielona 1 łyżka
gałka muszkatołowa do smaku
liście laurowe 1 szt.
ziele angielskie 5 szt.
pomidory krojone z puszki 200 g
koncentrat pomidorowy 100 g
pasta rosołowa, domowa 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżeczka
por, część biała 5 cm
woda 1 l
Wykonanie pomidorowego sosu:
Zagotowujemy w garnczku wodę z pastą rosołową, pokrojonym porem w talarki, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, koncentratem pomidorowym i krojonymi pomidorami z puszki. Do gotującego się sosu dodajemy czerwoną, mieloną paprykę sól, gałkę muszkatołową i pieprz do smaku. Po zagotowaniu wyłączamy.
Wykonanie gołąbków:
Do mielonego mięsa dodajemy ryż i przyprawy, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Liście kapusty parzymy w gorącej wodzie około 10 minut. Na sparzony liść nakładamy masę mięsną i formujemy gołąbki. Uformowane gołąbki układamy do wcześniej przygotowanego żaroodpornego naczynia w którym na dnie ułożone zostały kawałki liści i kilka kostek masła. Ułożone gołąbki zalewamy gorącym sosem. Naczynie żaroodporne przykrywamy aluminiową folią i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 60 minut. Po 50 minutach pieczenia zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut, aż gołąbki będą miękkie. Gotowe gołąbki możemy podać z ziemniakami i sosem lub z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz