wtorek, 19 lipca 2022

Bułki na maślance.

 


Chrupiące, ciepłe bułki maślane upieczone z trzech rodzajów mąki na drożdżach i zakwasie żytnim z dodatkiem maślanki.

Składniki:

mąka chlebowa Typ 750 - 600 g

mąka żytnia razowa Typ 2000 - 50 g

zakwas żytni 50 g

mąka żytnia Typ 720 - 100 g

świeże drożdże 40 g

sól 1 łyżka

maślanka 600 ml

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w większej misce i dokładnie wyrabiamy. Po wstępnym wyrobieniu wyjmujemy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i gnieciemy dalej ciacho formułując kulkę. Tak ugniecione ciasto wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawiamy na minimum 30 minut żeby ciasto dojrzało, powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie przebijamy ciacho, wyjmujemy z miski na stolnicę i ugniatamy ponownie w kulkę. Ciasto dzielimy na 9 części z których formujemy bułki i odstawiamy na 40 - 50 max minut. Wyrośnięte bułki nacinamy nożem według swego upodobania. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza z termo obiegiem z parą 25 minut. Upieczone bułki studzimy na kratce.











Smacznego !!!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz