Biała kaszanka zrobiona na kaszy gryczanej z dodatkiem ugotowanych i zmielonych mięs z przyprawami oraz z ostrym sosem z papryczek (zamiast krwi). Użyto jako dodatek mięsa z golonki wieprzowej, tylnej, skóry z golonki i wątróbki wieprzowej. Kaszanka jest idealna na grilla.
Składniki na 7 kg farszu:
golonka tylna wieprzowa 1,6 kg
wątróbka wieprzowa 50 dag
kasza gryczana biała 2 szklanki o pojemności 250 ml
kasza gryczana prażona 4 szklanki o pojemności 250 ml
wywar z gotowania mięs 3 litry (12 szklanek x 250 ml)
ostry sos z papryczek 400 ml ( zamiast krwi)
Przyprawy:
pieprz naturalny 2,5 g/kg
pieprz ziołowy 2,5 g/kg
sól warzonka 18g / kg
majeranek 2 g/kg
ziele angielskie 12 ziaren (do gotowania mięs)
cebula suszona 32 g do całości farszu
Materiały pomocnicze:
jelita wieprzowe cienkie 28/32 - 8 m
Wykonanie:
Ugotowane mięsa, serca, podgardle i skórę z golonki studzimy i mielimy przez sitko 6 mm, wątróbki parzymy 15 minut i również mielimy razem z mięsem. Wywar (3 litry) z gotowanego mięsa zagotowujemy. Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i gotujemy do momentu gdy kasze zaczną pęcznieć a wywar gęstnieć, około 15 minut. Podczas gotowania cały czas mieszamy. Gdy na 60% kasze będą spęczniałe kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. W tym czasie kasze dojdą nam idealnie. Po 30 minutach odkrywamy garnek i mieszamy co kilkanaście minut całą zawartość i czekamy aż wystygnie. Do ostudzonej kaszy dodajemy zmielone mięsa, ostry sos z papryczek i przyprawy, dokładnie mieszamy wszystkie składniki, w razie potrzeby możemy wlać 200 ml wywaru z gotowanych mięs. W między czasie moczymy jelita wieprzowe w kilku wodach. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jelita formułując je w krążki lub kiełbaski o długości 12-15 cm. Gotowe kaszanki parzymy w 75 stopniach Celsjusza 30 minut. Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie. Kaszankę możemy mrozić, konsumować zaraz po sparzeniu, usmażoną lub upieczoną na grillu, jest naprawdę pyszna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz