Usmażone panierowane plastry schabu podane z ugotowanymi ziemniakami mizerią z ogórków, plasterkami ogórków marynowanych oraz z papryczkami cherry.
Składniki:
schab wieprzowy 2 plastry
ziemniaki średnie 10 szt.
świeże ogórki 4 szt.
jogurt naturalny gęsty 2-3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
kurze jajko 1 szt.
bułka tarta
mąka pszenna
tłuszcz do smażenia
koperek do posypania ziemniaków
marynowane plasterki z ogórków
marynowane ostre papryczki cherry
Wykonanie:
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, posypujemy solą i pieprzem. Nagrzewamy patelnię z tłuszczem. Plastry schabu panierujemy w rozbełtanym jajku i zmieszanej mące pszennej z bułką tartą. Panierowane plastry układamy na gorącym tłuszczu na patelni i smażymy z obu stron na rumiany kolor do miękkości mięsa. W między czasie gotujemy ziemniaki i robimy mizerię z ogórków i jogurtu. Usmażone kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami, mizerią z ogórków, marynowanymi plasterkami z ogórków i ostrymi papryczkami cherry, dekorujemy koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz