sobota, 9 lipca 2022

Kotlet schabowy z mizerią i papryczkami cherry.

 


Usmażone panierowane plastry schabu podane z ugotowanymi ziemniakami mizerią z ogórków, plasterkami ogórków marynowanych oraz z papryczkami cherry.

Składniki:

schab wieprzowy 2 plastry

ziemniaki średnie 10 szt.

świeże ogórki 4 szt.

jogurt naturalny gęsty 2-3 łyżki

sól do smaku

pieprz do smaku

kurze jajko 1 szt.

bułka tarta

mąka pszenna

tłuszcz do smażenia

koperek do posypania ziemniaków

marynowane plasterki z ogórków

marynowane ostre papryczki cherry

Wykonanie:

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, posypujemy solą i pieprzem. Nagrzewamy patelnię z tłuszczem. Plastry schabu panierujemy w rozbełtanym jajku i zmieszanej mące pszennej z bułką tartą. Panierowane plastry układamy na gorącym tłuszczu na patelni i smażymy z obu stron na rumiany kolor do miękkości mięsa. W między czasie gotujemy ziemniaki i robimy mizerię z ogórków i jogurtu. Usmażone kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami, mizerią z ogórków, marynowanymi plasterkami z ogórków i ostrymi papryczkami cherry, dekorujemy koperkiem.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz