piątek, 8 lipca 2022

Kiełbasa wieprzowa z łopatki.

 


Dziś uwędziłem dwa batony kiełbasy wieprzowej z łopatki. Myślałem nad nazwą i nazwałem jak nazwałem, po prostu kiełbasa wieprzowa z łopatki. Kiełbasy uwędzone w garnku na zrębkach olcha/buk.

Surowiec:

łopatka wieprzowa 2,3 kg

woda zimna 100 ml

peklosól 18g/kg

pieprz biały 3g/kg

czosnek granulowany 3g/kg

Wykonanie:

Mięso z łopatki kroimy w kostkę około 4 cm/4 cm, dodajemy peklosól i wcieramy ją w mięso. Misę z mięsem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach musimy wyrobić mięso w celu by mięso wchłonęło lepiej peklosoli. Po okresie 48 godzin połowę mięsa przepuszczamy przez sitko 8 mm, pozostałą połowę pozostawiamy pokrojoną w kostkę. Dodajemy czosnek i pieprz. Wyrabiamy farsz około 30 minut, podczas wyrabiania dodajemy stopniowo zimną wodę. Farsz musi być bardzo kleisty. Tak wyrobiony farsz wstawiamy na 30 minut do lodówki, a w tym czasie moczymy osłonki białkowe w ciepłej wodzie z dodatkiem soli przez około 30 minut. Przygotowane osłonki nadziewamy farszem ścisło, zawiązujemy i wieszamy na kiju na kilkanaście godzin w celu osadzenia i osuszenia. Po tym czasie wędzimy na zrębkach olcha/buk 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza i 1 godzinę podpiekamy w temperaturze 80-85 stopni Celsjusza. Po procesie wędzenia i podpiekania wieszamy batony na kiju i studzimy.














Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz